1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. С есенници в област Кюстендил са засети 45 020 декара

С есенници в област Кюстендил са засети 45 020 декара

Извършена е предсеитбена подготовка върху 51 220 декара от обработваемите площи в областта

45 020 декара са засетите площи с есенници в област Кюстендил. Това съобщи за радио „Фокус” Марияна Шукерова, експерт в Областна служба „Земеделие”.

Тя заяви, че най-много са площите, засети с пшеница, като само във високопланинската община Трекляно не е извършвана есенна сеитба. До този момент в област Кюстендил засетите площи с пшеница са 36 760 декара, като най-много са площите в община Бобов дол. 3650 са декарите, засети с ечемик, като най-много с тази зърнена култура са засетите площи в община Дупница. Приблизително толкова са и площите, засети с ръж – 3710 декара.

В общините Дупница и Бобов дол са засети 750 декара с третикале, представляващ изкуствен хибрид между пшеница и ръж, но с много по-издръжлив на лоши климатични и почвени условия. Само в Дупница са засети 150 декара с рапица.

Към този момент е извършена предсеитбена подготовка върху 51 220 декара от обработваемите площи в областта. Според прогнозите една част от обработените площи няма да бъдат засети тази есен. През този сезон земеделските стопани извършват оран и наторяване на площите, а през пролетта на следващата година ще извършат и самата сеитба.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.