1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. С хляб, сол и добруджанска музика стартира жътвата на пшеница

С хляб, сол и добруджанска музика стартира жътвата на пшеница

Качествено зърно и добри добиви очаква земеделският министър Мирослав Найденов, който откри кампанията

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов даде официален старт на жътвената кампания на пшеница край добруджанското село Божурец. Заедно с директора на фонд „Земеделие” Румен Порожанов министърът подкара зърнокомбайн и зажъна първите житни снопове. Домакин на старта на прибирането на реколтата беше земеделският производител Драгомир Узунов, който започва жътва на 6 хиляди дка пшеница.

Очаква се качеството на реколтата да бъде по-добро от миналата година, заяви министър Найденов. Предстои в складовете да се приберат около 3,900 млн. тона жито. По думите му, няма основание за скок на цената на хляба. Земеделският министър призова мелничарите и хлебарите да се запасят с качествена пшеница от новата реколта, за да могат да произвеждат хляб по утвърдения стандарт „България”. Търсене за този хляб ще има, защото по всяка вероятност с него ще се изхранват и децата в детските градини.

Очакванията на фермерите са за добиви между 500 и 650 кг от декар през настоящата кампания. На румънското пристанище Констанца износът на пшеница върви на добри цени, коментира производителят от село Изворово Иван Балабанов, който обработва 15 хиляди дка земя. Котировките, по които се работи на порта, са от Euronext. Пристанище Констанца поема основният износ на зърно от Североизточна България. В момента там се сключват фючърсни сделки на нива 200-240 евро за тон хлебна пшеница и под 170 евро за тон за фуражна пшеница, поясни Балабанов. Според зърнопроизводителя, още е рано да се говори за качеството на хлебното зърно, тъй като до активна жътва остават 6-7 дни. При валежи качеството на житото рязко ще спадне, както стана през миналата жътвена кампания, припомни Балабанов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.