1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Съд призна американския гигант "Монсанто" за виновен по дело за химическо отравяне

Съд призна американския гигант "Монсанто" за виновен по дело за химическо отравяне

Френски фермер обвинява компанията, че не е поставила адекватни предупреждения върху опаковката на продукт

Съдът в Лион призна американския биотехнологичен гигант "Монсанто" за виновен по дело за химическо отравяне, заведено от френски фермер, съобщава "Гардиън".

Пол Франсоа, зърнопроизводител на 47 години, твърди, че страда от неврологични проблеми като загуба на паметта, главоболия и заекване вследствие от неволно вдишване на изпарения от хербицида на "Монсанто" Lasso през 2004 г. Това се е случило при почистване на резервоара на машина за пръскане.

Фермерът обвинява компанията, че не е поставила адекватни предупреждения върху опаковката на продукта. "Решението на съда е историческо, защото е първият случай, в който производител на земеделски препарати е признат за виновен за отравяне", коментира за Reuters адвокатът на фермера Франсоа Лафорг. "Монсанто" изрази разочарование от решението и заяви, че ще проучи възможността да го обжалва.

"Според компанията няма достатъчно доказателства, че симптомите на Пол Франсоа са свързани с възможно отравяне, обяснява адвокатът на "Монсанто" Жан-Филип Делсар. Подобни обвинения от фермери досега са били отхвърляни именно заради трудно доказуемата връзка между болестите и контакта с конкретен препарат.

Миналата година Пол Франсоа и други пострадали фермери създадоха асоциация, целяща да привлече внимание към здравословните им проблеми и връзката им с използването на препарати за растителна защита. Земеделският клон на френския социалноосигурителен институт твърди, че от 1996 г. насам получава средно по 200 сигнала от фермери за болести, потенциално са свързани с използването на пестициди, пише "Дневник".

Само в 47 от тези случаи е била доказана връзката между заболяването и контакта със земеделски препарати. Самият Пол Франсоа, който страда от неврологични проблеми, е получил статут на инвалид едва след обжалване в съда. Неговият случай започва във време, в което в Европа се използваха особено големи количества препарати за растителна защита. По-късно ЕС забрани много препарати, които бяха преценени като опасни.

Хербицидът "Ласо" също беше забранен с евродиректива през 2007, след като някои държави вече бяха спрели употребата му на национално ниво. Франция, която е най-големият земеделски производител в ЕС, си е поставила за цел да намали употребата на пестициди с 50% между 2008 и 2018 г.

Очаква се решението на съда по делото на Пол Франсоа да придаде повече тежест на други подобни искове, свързани със заболявания, причинени от пестициди.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.