1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Съюзът на мелничарите в България не подкрепя протестните действия, предприети от зърнопроизводителите

Съюзът на мелничарите в България не подкрепя протестните действия, предприети от зърнопроизводителите

Това е било решено на Годишния мелничарски събор

Съюзът на мелничарите в България не подкрепя протестните действия, предприети от зърнопроизводителите. Това е било решено на Годишния мелничарски събор, съобщиха от съюза. Провокирането на нестабилност в страната не е в интерес на нацията, в условията на динамично променящата се и непрогнозируема финансово - икономическа обстановка в Европа.

Зърното е борсова стока, а България е отворен пазар, така че българските зърнопроизводители реализират продукцията си на пазарни цени.

За съжаление, българските зърнопроизводители са поставени в неравностойно положение спрямо колегите си от другите страни членки и това се дължи на съпоставимо по-ниския размер на директните плащания, които те получават. Тази несправедливост обаче е в резултат на преговорите по присъединяването към Евросъюза, а не е следствие от действията на настоящото правителство и съответно не може да бъде компенсирана за сметка на други сектори в условия на икономическа криза.

Трябва ясно да се разбира, че всяка нестабилност би обслужила единствено тясно партийни интереси, но може да има тежки последици за цялото общество, в частност понижаване на кредитния рейтинг на страната, увеличаване на лихвите и съответно затруднено обслужване на кредитите, включително тези на зърнопроизводителите.

Съюзът на мелничарите апелира за прекратяване на протестните действия, концентриране на усилията в конструктивен диалог към консенсус, не на последно място - набелязване на конкретни мерки за преодоляване на ДДС злоупотребите в бранша, които сериозно ощетяват бюджета, респективно намаляват и възможността за подпомагането му.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.