1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Съюзът на животновъдите организира протест в столицата

Съюзът на животновъдите организира протест в столицата

Снимка:

Повод за недоволството е безразличието на институциите към проблемите в сектора

България забавя подготовката на новата Програма за развитие на селските райони и на директните плащания за обработваема площ, което ще лиши земеделците от единствената възможност да бъдат подпомогнати с европейски пари. Това заявиха от Съюза на животновъдите, чиито представители се събраха на протест на площад "Независимост" в столицата по време на Консултативния съвет при президента, информира БНР.

Малобройният си протест фермерите обясниха с това, че точно сега се прибира храната за животните и с липса на средства, за да дойдат до столицата. Иначе основните притеснения са свързани основно с пари. Сегашните управляващи оставят хаос в сектора, смятат животновъдите.

Повод за протеста е безразличието на институциите към проблемите в сектора. В два последователни регионални протеста земеделските производители поискаха от МЗХ да реши проблема с плащанията по „Де минимис“, да изпълни обещанието за разсрочване на кредитите на животновъдите към Фонд „Земеделие“ и да спре раздаването на пасища на фирми, които нямат животни. След последния такъв протест на 6-ти юни министърът на земеделието коментира, че това са проблеми, които не засягат всички животновъди и че държавата само за последния месец е отпуснала 15 млн. лв. за подкрепа на сектора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.