1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Само производителите на качествени зеленчуци ще получат субсидия от държавата

Само производителите на качествени зеленчуци ще получат субсидия от държавата

Общият размер на помощта е 15 млн. лв.

Изискването за дължина на краставицата от 25 сантиметра не притеснява големите производители, които от години изнасят продукцията си. Обявените преди дни от земеделското министерство нови правила за външния вид на зеленчука не са задължителни, но само производителите на качествена продукция ще получат субсидия от държавата.

За краставицата оранжерийно производство изискването е дори за дължината над 25 см. Теглото също става обект на проверките на Агенцията по безопасност на храните. То трябва да е над 250 гр. Също така, краставицата трябва да има типично тъмнозелено оцветяване и при разрязване да няма семена.

Подобни изисквания има и за доматите. Диаметърът им трябва да е над 23 мл. Зеленчукът не трябва да има вътрешни кухини и прораства.

Продукция, която отговаря на новите изисквания за качествени зеленчуци, ще получи сертификат за качество. С него собственикът може да вземе субсидия от държавата в края на годината. Общият размер на помощта, която ще бъде разпределена между производителите, е 15 млн. лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.