1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Със заключителна конференция беше финализиран проектът „За по-добра качествена заетост в земеделието“

Със заключителна конференция беше финализиран проектът „За по-добра качествена заетост в земеделието“

Снимка:

На форума бяха дискутирани и наболели проблеми в икономическата политика

В столичен хотел със заключителна конференция беше финализиран проектът „За по-добра качествена заетост в земеделието“. На форума бяха дискутирани наболели проблеми в икономическата политика и стратегически въпроси за развитие на земеделието. Организатор на събитието е Федерацията на независимите синдикати от земеделието, съвместно с Асоциацията на земеделските производители в България.

Събитието събра международни гости, секторни синдикални организации от Македония, Румъния, Германия, Франция, Италия. Едногодишният проект се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската комисия.

Сред основните цели на проекта е положителното въздействие върху развиването на индустриалните отношения в сектора и особено засилването на социлния диалог и колективното трудово договаряне. С цел ефективно земеделие е нужно да бъдат предприети 3 основни стъпки - зачитане на интересите между работник и работодател и водене на диалог между двете страни, увеличаване на заетостта и работните места и ефективно усвояване на европейските субсидии, което е приоритет на институциите.

Според Христо Цветанов, председател на АЗПБ, е нужно подпомагане при административните дейности на всеки земеделски производител от страна на асоциациите, опазване на почвите и водите, развитие на селските райони и по-широка социална заетост и производство.

Светла Боянова, експерт по ОСП, заяви, че новата ОСП са обявени специални приеми за повишаване на инвестициите чрез повишаването на обвързаната подкрепа за единица площ, която е 13%.

Необходимо е взимането на спешни мерки относно поземлените отношения - максимално усвояване на Европейския фонд, реализация на проектите при проблемите с напояването и развитие на обезлюдените села чрез осигуряване на стартова помощ за дребните стопани.

Вижте видео...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.