1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. САЩ отмени забраната за ГМО в защитени територии

САЩ отмени забраната за ГМО в защитени територии

Природозащитни организации в Щатите веднага разкритикуваха решението

С решение на Службата за охрана на рибните ресурси и дивите животни, Съединените щати отмениха забраната за прилагане на неоникотиноиди и за отглеждане на генно-модифицирани растения в защитените си територии. Това става на фона на все по-строгите правила за употреба на препарати и на ГМО в Европейския съюз.

От съобщение на американската служба става ясно, че мярката се предприема с цел по-доброто снабдяване с храна на водоплаващи и прелетни птици, за чиято защита са били учредени голяма част от защитените територии в страната. Разрешеното там земеделие оказва помощ на дивите птици, най-вече чрез разнообразни посеви, но често не успява да достигне поставените производствени цели, се казва още в изявлението. Затова службата отменя забраната и така дава възможност на фермерите да ползват неоникотиноиди и генно-модифицирани култури - за да повишат своите добиви.

Природозащитни организации в Щатите веднага разкритикуваха решението, с аргумента, че отмяната на забраната игнорира научните изследвания, които доказват вредните последствия от неоникотиноидите и от ГМО върху дивата природа. За посочените от властите обяснения нямало никакви научни доказателства, нито пък икономически оправдания.

Службата за охрана на рибните ресурси и дивите животни е подразделение на американското вътрешно министерство. Ресорният шеф Райън Цинке не веднъж е казвал, че иска да улесни достъпа до националните резервати и да разшири възможностите за лов на държавни територии. Самият той е страстен ловец, известен с това, че редовно ходи на лов за трофейни екземпляри, както в родината си, така и в Африка. По негов съвет, през ноември миналата година президентът Тръмп отмени забраната за внос на изделия от слонова кост, но след остра критика от страна на екоорганизации оттегли решението си два дни по-късно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.