1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. САЩ въвеждат наказателно мито за испански маслини

САЩ въвеждат наказателно мито за испански маслини

Мярката има за цел да защити собственото производство

Наказателно мито за испански маслини, внасяни в Съединените щати, въведе американското правителство. Мярката има за цел да защити собственото производство от нелоялни търговски практики в чужбина, посочват от Вашингтон.

Според търговското министерство на Съединените щати, испанските производители и износители получават неправомерни субсидии за експорт в размер на 7,2 процента. Затова митниците са натоварени да изискват от вносителите на маслини наказателно мито в същия размер, обясни търговският министър Уилбър Рос. По данни от неговото ведомство, Съединените щати ежегодно внасят испански маслини на стойност 70 милиона долара.

Подобни наказателни мита администрацията на Доналд Тръмп въведе наскоро и за някои металургични изделия от Беларус и Русия. При внос на валцована тел от Русия например, ставката е 800 процента.

Друг пример са самолети, произведени от канадска компания. Всеки купувач в Съединените щати, закупил такъв летателен апарат, трябва да плаща голямо наказателно мито. Мярката цели да защити местната самолетна индустрия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.