1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Състоянето на есенниците в Ямболска област е сравнително добро

Състоянето на есенниците в Ямболска област е сравнително добро

Земеделските служби ще направят проверки за пропаднали площи в края на февруари

Състоянето на есенниците в Ямболска област е сравнително добро, засега няма сигнали за пропаднали от студа площи. В региона не паднаха достатъчно валежи от сняг и, според стопаните, при ново застудяване някои от по-късните посеви са застрашени от измръзване.

Над 710 хиляди декара с пшеница, 126 хиляди декара с ечемик и близо 133 хиляди декара с маслодайна рапица бяха засети в Ямболска област през есента на 2015-та. В една от кооперациите край областния център посевите се развиват далеч по-добре от миналата зима, когато много от земеделските масиви бяха наводнени.

Есенниците в кооперацията са около шест хиляди декара, по-голямата част от тях – над 4100 декара са засети с ечемик. Останалите близо 2700 декара остават за слънчоглед, царевица и кориандър.

Температурите в Ямбол и региона в най-студените дни на януари паднаха до минус осем - десет градуса. Земеделските служби ще направят проверки за пропаднали площи със затоплянето на времето в края на февруари. Остават притесненията, че пролетното пълноводие и евентуалните валежи могат отново да наводнят масивите по поречието на Тунджа.

Автор: Валентин Вълчев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.