1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Състоянието на есенните култури е добро

Състоянието на есенните култури е добро

Посевите с пшеница, ечемик и рапица в момента са във фаза на братене

Eсенните култури в Добруджа, както и в цялата страна са в добро състояние, заяви за Дарик ст. н. сътрудник Николай Ценов, зам.директор на Добруджанския земеделски институт край Ген.Тошево. Според него високите температури не са притеснителни, защото се компенсират от по-голямото количество валежи в последно време. Посевите с пшеница, ечемик и рапица в момента са във фаза на братене, която е най-подходяща за зимуване, припомни Ценов и подчерта, че на този етап няма опасност от прерастване на културите. Стопанската 2010 година се очертава добра за земеделците, но те не бива да забравят, че и в състояние на покой посевите трябва да бъдат наблюдавани, каза още Ценов. Той припомни, че за последното десетилетие е имало две много лоши години за селските стопани – 2003-та, когато посевите силно измръзват, и 2007-ма, която остава в историята с тотална липса на валежи и много високи температури.

Добра 2010та предвещава и професор Иван Панайотов – научен консултант по зърнопроизводство, но според него при засяване на есенните култури са допуснати някои основни грешки. Една от допуснатите грешки е почти двойно по-високата посевна норма – използвани са по 700-800 семена на кв.м, което затруднява и сгъстява посева. Освен това е използвана по-малката доза азотно хранене. Всичко това според проф.Панайотов води до пожълтяване на посева или появата на петна. По думите му обаче тези грешки могат да бъдат преодолени с различни мероприятия в близко бъдеще. „В момента посевите общо взето са в много добро състояние, независимо от климатичните условия – затопляне и рязко застудяване” – заяви проф. Панайотов.

За да има добра реколта през тази година, селскостопанските производители, които отглеждат есенни култури, трябва незабавно да започнат пролетното подхранване. Сега през топлите дни торовете могат да се усвоят по-пълноценно. „Количеството на азота трябва да бъде минимум 10 кг чист азот на декар” – категоричен е специалистът. Според него, следващото, което трябва да направят земеделците, е хербицидното третиране, съчетано с листни торове. „В близко време не се очакват нападения на някакви болести, но всичко това трябва да се направи за да имаме добре развити и продуктивни посеви” – поясни още проф.Иван Панайотов. По думите му, засега есенните култури се развиват добре и годината е благоприятна. „Зърно ще има, няма да има недостиг на пшеница и глад няма да има, което е най-важно” – прогнозира професор Панайотов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.