1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. "Сега": Нов скандал се разрази покрай търга за държавна земеделска земя

"Сега": Нов скандал се разрази покрай търга за държавна земеделска земя

Снимка:

МЗХ е обявило за продажба имоти, към които е имало интерес от наематели

Нов скандал се разрази покрай търга за държавна земеделска земя, отбелязва "Сега". Министерството на земеделието и храните е обявило за продажба имоти, към които е имало интерес от наематели. При това на организираните преди месец търгове те са предложили да плащат годишно по-висок наем, отколкото е началната продажна цена на терените сега.

Според темата на "24 часа" по едно нещо сме стигнали, дори задминали американците - цената на земеделската земя. Декарът у нас мина 1300-1400 лв., колкото струва и в най-плодородния американски щат - Канзас, заявява Радослав Христов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Истерията от пазара на недвижими имоти с надутите цени на жилищата се е прехвърлила върху пазара на земеделска земя. Заради навлизането на играчи от други сектори, пострадали от кризата, се създавала изкуствена конкуренция в търсенето на земи, което вдигало цените.

Балонът и тук ще се спука, въпросът е кога, твърдят фермерите. Те се оплакват, че нямат никакъв шанс да се доберат до сделка със земя, за да увеличат стопанствата си. Пускането на 154 000 дка държавна земя няма да се отрази на пазара, допълва още Борислав Петков, председател на асоциацията на собствениците на земеделски земи.

Тези площи са едва 6-7% от общия обем на сделките, които се сключват годишно на пазара, аргументира се експертът. По думите му интерес към тях ще имат най-вече земеделските производители, които имат земя до тези парцели.

Най-разбъркваният сектор. Земеделското министерство написа поредна регулация, която вкарва нова бюрокрация в млечния бранш, пише на първа страница "Капитал Daily".

Ако има сектор, в който правилата постоянно да се променят и регулациите да бликат една след друга, тази година шампионът безспорно е бизнесът с преработването на мляко. Творчеството на земеделското министерство по отношение на мандрите започна с нова неясна, а и ненужна наредба, която ограничи производителите на сирене и кашкавал кога могат да произвеждат продукти от мляко и кога от заместители.

Сега в закон ще бъде въведено правило всички договори за покупка на мляко да се регистрират. Все действия на свръхнамеса и със спорен ефект, уточнява ежедневникът на вътрешна страница.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.