1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Сеитбата на пшеница в Добричко е към края си

Сеитбата на пшеница в Добричко е към края си

Приключва жътвата на царевица при среден добив от 605 кг/дка

Близо 800 000 декара с пшеница и 60 000 с ечемик са засети до момента в Добричка област. Обичайно в региона се сеят 1,100-1,200 млн. дка с житни култури. Оптималните срокове са до края на октомври, припомнят специалисти от Добруджанския земеделски институт.

Според експерти, в по-големите стопанства сеитбената кампания е приключила, по полето сега сеят по-малките производители, които разчитат на земеделска техника под наем. През изминалата стопанска година в Добричка област бяха заложени 1, 184 млн. дка със зърно. От тези площи се пожънаха близо по 500 кг от декар пшеница. Хубавото слънчево време спомага за добрите темпове на сеитбената кампания.

В момента поникналите есенни култури са в много добро състояние. На места има нападение на гризачи и се извежда борба с вредителите.

В момента приключва прибирането на царевицата от 878 000 дка в областта. В пет добруджански общини – Добрич, Каварна, Шабла, Тервел, Крушари, реколтата от тази култура вече е прибрана. Средният добив е над 600 кг/дка.

По складовете вече е прибрано зърното от слънчоглед. Ожънати са 854 000 дка с маслодайната култура, а средният добив възлиза на 264 кг/дка.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.