1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Сеитбата на царевица в Германия върви с по-бавни темпове

Сеитбата на царевица в Германия върви с по-бавни темпове

След началото на кампанията посевите в Северен Рейн-Вестфалия се развиват добре

Сеитбата на царевица в Германия върви с по-бавни темпове. В отделни региони все още има незасети площи. Това се казва в доклад на Германския комитет по царевицата.

Земеделските стопани в западните и южните региони на страната са имали оптимални условия за сеитба, а в северните и източните провинции метеорологичните условия са били по-неблагоприятни.

След началото на кампанията на 8 април посевите в Северен Рейн-Вестфалия се развиват добре, благодарение на остатъчната влага в почвата. За това допринасят и подходящите температури.

В северната провинция Шлезвиг-Холщайн положението обаче е съвсем различно. Там заради преовлажняване на почвите беше невъзможно сеитбата да започне до средата на май, а самата кампания продължи по-дълго от очакваното заради обилните валежи. След трудния старт обаче, посевите се развиват много добре. Подобни са условията и в големи части на Източна Германия, където през пролетта са паднали 150 до 180 процента от годишните валежи. Там сеитбата на царевицата започна през втората половина на месец май, вместо 30 дни по-рано. Настъпилото засушаване след това може да се отрази негативно на посевите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.