1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Сектор фуражопроизводство е последен на опашката за финансиране

Сектор фуражопроизводство е последен на опашката за финансиране

Съюзът на фуражопроизводителите предлага нови критерии за подмярката пред Европейската комисия

Фуражопроизводството е единственият земеделски сектор, който не се подпомага с европейски и държавни средства. Преработвателите на земеделска продукция имат шанс единствено по подмярка 4.2 за инвестиции и преработка на селскостопански продукти, но проектите им не достигат минималния брой точки.

Съюзът на фуражопроизводителите предлага нови критерии за подмярката пред Европейската комисия. Искат промяна в наредбата и намаляване на таваните за един проект от 3 на 2 милиона евро, за да могат повече бенефициенти да участват. „Последен прием, се надяваме, да има сега до юни месец, но зависи от новото правителство дали средствата, които са определени ще бъдат върнати към първия прием или ще бъдат раздадени на тези фирми, които кандидатстват в момента за втори прием на докумети“, коментира  зооинжинер  Атанас Божков, председател на Съюза производителите на комбинирани фуражи

Работна група към министерството е решила проектите на фирми с тригодишна история да получават по 5 бонус точки. Друга важна промяна са бонус точките от 5 до 13, които ще се дават за фирми износителки. Целта е производителите на комбинирани фуражи да получат финансова помощ.

Браншът ще постави въпроса пред новия земеделски министър. Според консултанти средствата ще се разпределят между кандидатите от първия прием или ще има втори такъв по подмярка 4.2 от настоящия програмен период.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.