1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Села в Неврокопския край сменят тютюна като препитание

Села в Неврокопския край сменят тютюна като препитание

Близо 20% от стопаните в Господинци се занимават с производство на корнишони

Бавно, но сигурно села в Неврокопския край сменят тютюна като препитание. В последните години стотици жители на селища в региона се отказаха от традиционната култура. Десетки семейства в Господинци си имат алтернатива на „зеленото злато". Близо 20% от стопаните в населеното място вече отглеждат краставички. Те от няколко години се занимават с производство на корнишони, пише standartnews.com.

„Тютюнът не е единствената земеделска култура, която отглеждаме. Все повече са тези, които залагат на краставичките. Те по-лесно се отглеждат, а парите се прибират веднага. Докато при тютюна е много трудоемка работата и парите идват чак след няколко месеца", твърди кметът на Господинци Ахмед Ходжов.

Заради това земеделци са се пренасочили от тютюнопроизводство към зеленчукопроизводство в последните няколко години. Те предлагат стоката си директно край международния път за Гърция.

Жителите на гърменското село Долно Дряново пък вече 4-5 години залагат на чушките. Тази година земеделците се надяват на добри добиви от зеленчука. Близо половината семейства са се захванали с новата земеделска култура, тъй като им писнало да получават малко пари, при това с голямо закъснение за тютюневата си реколта. Местните хора се хвалят, че вече разполагат с нови сортове, внос от Холандия, които ще им осигурят по-високи добиви. Те пласират продукцията си не само в Неврокопския край, но и в Доспат, Девин и Сърница.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.