1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Селскостопанското производство в ЕС расте с 0,6%

Селскостопанското производство в ЕС расте с 0,6%

434 милиарда и 300 милиона евро. Това е общата стойност на селскостопанското производство в Европейския съюз през миналата година, показват данните на Евростат. Спрямо 2017-та има малък ръст от малко под процент.

58 на сто от тези 43 милиарда са предварителни разходи, направени от фермерите, докато 42 процента, или 182 милиарда евро са действителната стойност на продукцията.

Най-голям дял от общата сума държи Франция – 77 милиарда евро. На второ място с почти 57 милиарда се нарежда Италия, следвана от Германия с 53 и Испания с 52 милиарда. От източноевропейските държави най-добре се представят Полша с 25 милиарда и Румъния с близо 19 милиарда евро.

Половината държави в Европейския съюз отчитат ръст на стойността на производството през 2018 година. Най-голям е той в Словения – 18 процента. Втора по този показател е Румъния с 8 на сто, третата позиция е за Хърватия с плюс 6 процента. Спад между 7 и 9 процента има в Дания, Швеция и Литва.

По-малка стойност регистрира Евростат при животинските продукти. При увеличение на количеството с малко над 1 процент, стойността е намаляла с 3 на сто.

На другия полюс е растениевъдството. Неговата стойност се е увеличила с под 3 на сто при по-голямо количество, като най-голям ръст има при виното, гроздето, сладката царевица, картофите и плодовете.

От Евростат изчисляват, че разходите за фермерите са се покачили с 4 процента, основно заради поскъпването на енергията – електричество и горива, както и с 6 процента по-високите цени за фуражите. Това до някъде е компенсирано от поевтинелите торове и препарати за растителна защита.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.