1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Селското стопанство трябва да стане по-екологично, за да осигури прехраната на човечеството

Селското стопанство трябва да стане по-екологично, за да осигури прехраната на човечеството

Рискът от глад ще се увеличи с 20 % до 2050 година заради климатичните промени

Селското стопанство трябва да стане по-екологично, за да осигури прехраната на човечеството. Това поиска Хосе Грациано да Силва, генерален директор на Организацията по прехрана и земеделие към ООН - ФАО.

Според директора на ФАО световната общност досега не се е изправила достатъчно решително срещу климатичните предизвикателства. Един от важните инструменти за ограничаване на глобалното затопляне е намаляването на вредните емисии от селското стопанство, изтъкна да Силва. Ако секторът не предприеме драстични мерки, вредните емисии ще се увеличат, смята той.

На фона на тези опасности да Силва призова за по-екологичен подход както при производството на храни, така и при преработката и консумацията им. Като примери той посочи спирането на обезлесяването, намаляването на хранителните отпадъци и възстановяването на увредени почви. В животновъдството също имало възможности за ограничаването на вредните емисии, но фермерите се нуждаят от държавна и международна подкрепа, за да ги внедрят.

Според ново проучване на Международната продоволствена програма на ООН рискът от глад ще се увеличи с 20 процента до 2050 година заради климатичните промени. Най-застрашени са хората, които и сега живеят в условия на недохранване и мизерия.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.