1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Шафранът – ценна съставка на козметични продукти

Шафранът – ценна съставка на козметични продукти

Две производителки споделят за предизвикателствата

Над 6 хил. дка са площите с шафран у нас. Това показват данните на Асоциацията на производителите на шафран в България. Стопанствата са малки, реализацията на продукцията е трудна. Цената не е адекватна на вложените труд и разходи. Затова производители се ориентират към една по-свободна пазарна ниша – преработка на шафран.

Пета година Евгения Павлова отглежда 2 дка с шафран в региона на Велико Търново. „За мен много важно е да достигна желаното качество и да разработя краен продукт от моя шафран. Затова се обръщам към научните среди.“ Тя се е насочила към производството на сертифицирани биологични продукти на основата на глицерин. „Много са атрактивни и много полезни за кожата.“

„Имаме един декар площи с шафран в Трънския край. Изследваме шафрана в акредитирана лаборатория във Франция. Показателите му са с първо качество като цвят, мирис, вкус. Можем да кажем, че добиваме много хубав шафран от чисти планински местности. Почвени анализи правим. Не добавяме изкуствени торове. Процесите са ръчни. Все още хората не знаят много за шафрана и се налага доста да обясняваме какви са неговите качества. Търсейки пазар, виждаме, че цената му не е адекватна на това, което ние влагаме като разходи. Затова решихме да затворим цикъла и да направим козметична серия с шафран“, разказа Румяна Бранкова.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.