1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ще бъдат предоставени 57 000 ваучера за намален акциз върху газьола на земеделските производители

Ще бъдат предоставени 57 000 ваучера за намален акциз върху газьола на земеделските производители

Помощта е в размер на 84 млн. лв., а отстъпката за литър гориво ще бъде 0,31 лв.

„Започна раздаването на ваучери за намален акциз върху газьола на земеделските производители”. Това съобщи министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на пресконференцията след изнесеното заседание на Министерски съвет във Варна. Министърът информира, че ваучерите ще се предоставят в общинските служби по земеделие до 20 юни т.г.

В предстоящата кампания ще бъдат предоставени 57 000 ваучера на над 18 хил. земеделски производители от всички сектори на селското стопанство. Помощта е в размер на 84 млн. лв., а отстъпката за литър гориво ще бъде 0,31 лв. По този начин земеделските производители ще получат 50% намален акциз.

Най-много ваучери ще бъдат раздадени в областите Добрич, Плевен, Ямбол, Пловдив и Стара Загора. Безспорен първенец е област Добрич, на която се падат около 10% от цялата помощ, каза още министърът. Той уточни, че в област Варна са кандидатствали 774 земеделски производители, които ще получат през първия етап на помощта 2426 ваучера на обща стойност над 3,3 млн. лв.

В отговор на журналистически въпрос за субсидиите на животновъдите, министър Греков каза, че са изплатени на 10 000 животновъда от общо 13 000 средствата по de minimis.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.