1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ще бъде създаден Обществен съвет за изработване на политики за развитие на агросектора и селските райони у нас

Ще бъде създаден Обществен съвет за изработване на политики за развитие на агросектора и селските райони у нас

Инициативата е на ПП „Обединени земеделци”

ПП „Обединени земеделци” изразява безпокойство от нерешените проблеми в агросектора и бавното усвояване на средствата по Програмата за развитие на селските райони, заяви на пресконференция председателят на партията Петя Ставрева.

Новото ръководство на ДФ „Земеделие” трябва да реши своевременно проблемите със забавеното изплащане на субсидиите, прекалената бюрокрация и грешките на администрацията в Разплащателната агенция, каза г-жа Ставрева.

Констатираме срив на доверието в ДФ „Земеделие” като институция, подчертаха от „Обединени земеделци”. Те посочиха, че все повече фермери повдигат въпроса дали не могат да кандидатстват директно в Брюксел с проекти по Програмата за развитието на селата и селските райони.

Очакваме персоналните промени в ръководството на фонда да доведат до реална промяна на провежданата политика и начина, по който работи Разплащателната агенция, за да окаже необходимата подкрепа на земеделските производители и на жителите на селските райони у нас, заявиха от партията.

От ПП „Обединени земеделци” подчертаха, че новото  ръководство на фонда не трябва да допуска създаването на обръч от консултантски фирми около ДФ „Земеделие”.

„Промените в ръководството на ДФ „Земеделие” са признание на министър Мирослав Найденов, че неговите кадри не се справят и че съществува недоверие между тях и ръководството на аграрното министерство”, каза зам.-председателят на съюза Моньо Христов.

Фактът, че „новият шеф на фонда идва от финансовото министерство предполага, че ще бъде въведен ред във финансовата част”, добави той. По думите му, е важно също да не бъдат въведени рестриктивни правила, които да са пречка за производителите.

В момента в европейските институции тече дебат за Общата селскостопанска политика. В тази връзка е важно е да се знае каква е официалната позиция на България по отношение на предложението на еврокомисаря по земеделие Дачиан Чиолош за въвеждане на таван на субсидиите за  земеделски производители, отбеляза Петя Ставрева.  

От „Обединени земеделци” алармираха и за тежкото положение, в което се намират розопроизводителите у нас. „Ниските изкупни цени в бранша не покриват себестойността на продукцията и розпроизводителите са губещи”, каза Зара Клисурова, председател на ВКРС.

ПП „Обединени земеделци” ще инициира създаването на Обществен съвет, в който ще бъдат поканени да участват експерти, представители на браншовите и неправителствени организации и на аграрната наука – за изработване на политики и успешни решения за развитие на агросектора и селските райони у нас.

 Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.