1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ще има ли пълна забрана за неоникотиноидите в Европейския съюз?

Ще има ли пълна забрана за неоникотиноидите в Европейския съюз?

Снимка:

Такъв въпрос постави френското правителство в средата на месеца, като изтъкна, че тези препарати са опасни за пчелите и другите опрашители.

Сега Европейската агенция по безопасност на храните – ЕФСА – публикува доклад, който потвърждава риска от използването на два химикала.

В него противниците на неоникотиноидите виждат сигнал, че тези вещества ще бъдат напълно забранени. Още през 2013 година Европейската комисия издаде мораториум за три неоникотиноида, сред които – клотианидин и имидаклоприд. Забраната изтече в края на 2015-та и се отнасяше само за третиране на семена или почви при култури, които привличат пчелите. Изключения се допускаха за парниковите и зимните култури. Забраняваше се и пръскането на растения, привличащи опрашителите, но пак с изключението на парникови растения и след фазата на цъфтеж на открито.

Новият доклад на ЕФСА изтъква, че веществата имидаклоприд и клотианидин носят съществен риск за пчелите, дори и при използването им при зимни култури. Все още няма данни за третия препарат – тиаметоксам - но се предполага, че заключението от него ще е подобно.

В момента изтеклият мораториум се преразглежда на европейско равнище. Пчеларите в Съюза и екоактивисти се надяват докладът на ЕФСА да допринесе за пълната забрана на неоникотиноидите. (euractiv.com)

Автор: Теодора Узунова 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.