1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ще обучават експерти и контрольори за преброяването на земеделските стопанства

Ще обучават експерти и контрольори за преброяването на земеделските стопанства

Обучението ще продължи до 15 часа на 23 юли 2010 г.

Обучение на експерти по агростатистика и контрольори за провеждане на преброяването на земеделските стопанства в Република България през 2010 г. ще започне утре в Плевен, съобщиха от отдел „Агростатистика” към Главна дирекция „Земеделие, гори и поземлени отношения” към МЗХ. Обучението ще започне от 10 часа в Плевен, в Конферентната зала на хотел „Ростов на Дон”. Като в него ще се включат експерти от цяла Северна България - от областите Видин, Монтана, Враца, София-област, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич и Варна.
Обучението ще продължи до 15 часа на 23 юли 2010 г.
Следващата седмица предстои такова обучение и за експертите от Южна България, което ще се проведе в Стара Загора. То ще стартира на 28 юли 2010 г. от 10 ч. и ще продължи до 15 часа на 30 юли 2010 г. В него ще бъдат включени експерти и контрольори от областни дирекции „Земеделие” – София-град, Благоевград, Кюстендил, Перник, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян.
Общо 100 експерти по агростатистика, и част от контрольорите по преброяването ще се включат в двете обучения.
Първата група обучения на участници в преброяването на земеделските стопанства  се проведоха в началото на юли в Министерство на земеделието и храните, като на тях се подготвяха координаторите на преброяването. Те от своя страна сега ще обучават експертите и част от контрольорите.
Цел на настоящото обучение е получаване на необходимата подготовка за провеждане на преброяването на земеделските стопанства в зависимост от конкретните отговорности и задължения на участниците.
През първия и втория ден от обучението – експертите ще получат необходимата подготовка за попълване на въпросника за преброяването, както и за организацията и сроковете за събиране на информацията, както и за документите, които ще се използват по време на преброяването.
Експертите ще получат и информация за движението на документооборота в хода на преброяването, както и план за провеждане на обученията на анкетьорите и останалите контрольори през август.
В третия ден на обучението ще се предостави информация за организацията за провеждане на преброяването във всяка конкретна област. Предвиден е тест за проверка на знанията на експертите, получени в първите два дни на обучението.
От 1-ви август 2010 година вече обучените експерти от Областните дирекции “Земеделие”, ще стартират обученията на анкетьорите, които ще посещават земеделските стопанства, за да събират статистическата информация. Тези обучения ще се проведат на територията на общинските и областни центрове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.