1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ще поскъпне ли зехтинът заради студовете?

Ще поскъпне ли зехтинът заради студовете?

Още през миналата година условията бяха неблагоприятни за дръвчетата

Високи цени на зеленчуците в Южна Европа заради студеното време. Климатичните условия се отразяват неблагоприятно и на маслиновите насаждения. Задава ли се криза със зехтина?

През зимата близо половината плодове и зеленчуци, продавани в Централна и Северна Европа, идват от Испания. Там обаче сезонът беше много студен. Още през миналата година условията бяха неблагоприятни за дръвчетата, когато горещото лято доведе до недостиг на вода, и то не само в Испания, но и в Италия и Гърция, другите големи производители на зехтин в Европа. Тази година реколтата в трите страни отново се очаква да бъде лоша, за трети пореден път.

Добивите вероятно ще бъдат много ниски, а и качеството няма да е на ниво, прогнозират експерти. Така че добър зехтин от тазгодишната реколта не бива да се очаква, което ще оскъпи предлаганите на пазара количества.

Още миналата година цената на зехтин в Испания и Италия скочи с около една четвърт, а в страни-вносителки, като Германия например, той поскъпна с близо 10 процента. Очаква се особено силно да бъдат засегнати потребителите във Великобритания. След решението на страната да излезе от Европейския съюз британската лира загуби значителна част от стойността си. В момента зехтинът на Острова е толкова скъп, колкото не е бил от поне десет години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.