1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Швейцарските лозари недоволни от ниските цени

Швейцарските лозари недоволни от ниските цени

Добрите реколти през последните няколко години водят до свръхпроизводство

Лозари от различни швейцарски региони се събраха пред парламента в Берн, за да протестират срещу ниските цени на произведените от тях вина. С демонстрацията си те настояват правителството да предприеме сериозни мерки, за да облекчи ситуацията.

Статистиката показва, че всяка година в Швейцария се консумират около 80 милиона литра местни и повече от 170 литра вносни вина. "За нас е невъзможно да се конкурираме с цените на вносните продукти, които се продават на смешни цени, между 3 и 4 франка бутилката", посочиха организаторите на протеста. В същото време бутилка швейцарско вино струва средно 10-15 франка, тъй като разходите са много големи. Затова лозарите настояват за повече подкрепа от държавата и призовават правителството да преразгледа вносните мита за вино от чужбина.

"Няма как да произвеждаме качествено вино при швейцарски разноски и в същото време да го продаваме на конкурентни цени", твърдят лозарите и обвиняват правителството, че от 20 години не е предприело мерки. Заради големите разлики в цените, складовете на местните винари са препълнени, изтъкват протестиращите.

Като друг проблем те посочиха намаляващата консумация. Делът на швейцарското вино е около 35 процента, но добрите реколти през последните няколко години водят до свръхпроизводство, за което няма пазар. В резултат падат и цените, като на места те са толкова ниски, че не покриват разходите на стопаните. Затова те се опасяват, че в крайна сметка ще трябва да прекратят дейността си.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.