Швейцарските лозари недоволни от ниските цени

Добрите реколти през последните няколко години водят до свръхпроизводство

Лозари от различни швейцарски региони се събраха пред парламента в Берн, за да протестират срещу ниските цени на произведените от тях вина. С демонстрацията си те настояват правителството да предприеме сериозни мерки, за да облекчи ситуацията.

Статистиката показва, че всяка година в Швейцария се консумират около 80 милиона литра местни и повече от 170 литра вносни вина. "За нас е невъзможно да се конкурираме с цените на вносните продукти, които се продават на смешни цени, между 3 и 4 франка бутилката", посочиха организаторите на протеста. В същото време бутилка швейцарско вино струва средно 10-15 франка, тъй като разходите са много големи. Затова лозарите настояват за повече подкрепа от държавата и призовават правителството да преразгледа вносните мита за вино от чужбина.

"Няма как да произвеждаме качествено вино при швейцарски разноски и в същото време да го продаваме на конкурентни цени", твърдят лозарите и обвиняват правителството, че от 20 години не е предприело мерки. Заради големите разлики в цените, складовете на местните винари са препълнени, изтъкват протестиращите.

Като друг проблем те посочиха намаляващата консумация. Делът на швейцарското вино е около 35 процента, но добрите реколти през последните няколко години водят до свръхпроизводство, за което няма пазар. В резултат падат и цените, като на места те са толкова ниски, че не покриват разходите на стопаните. Затова те се опасяват, че в крайна сметка ще трябва да прекратят дейността си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.