1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Синдикати призовават за защита на семейното земеделие

Синдикати призовават за защита на семейното земеделие

Задължение на правителствата е да прилагат подходящи селскостопански политики

Синдикални организации от Франция, САЩ и страните от Западна Африка призоваха националните и международни институции да разработят политики в защита на семейното фермерство. Земеделските стопани се опасяват, че търговските споразумения могат да доведат до силен износ на селскостопански продукти, който ще дестабилизира вътрешните пазари. 

В съвместно съобщение, младите земеделски стопани от Франция, Съюза на земеделските производители от САЩ и земеделците от Западна Африка призовават държавите да станат гаранти за хранителната независимост. Преговорите в рамките на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между Съединените щати и Европейския съюз и споразуменията за икономическо партньорство между държавите от Африка, Карибския и Тихоокеанския басейн и ЕС са два примера, които илюстрират опасенията на синдикатите.

Тези споразумения предлагат възможности за икономически растеж, но лидерите не трябва да забравят необходимостта от защита на семейните фермери. Организациите призовават световните лидери и местните регионални организации да помислят за увеличаване на продоволствената сигурност и заетостта в селските райони. Отварянето на нови пазари, без да осигури на местните фермери достъп до тях, може да доведе до загуба на работни места и влошаване на положението в селските райони. Задължение на правителствата е да прилагат подходящи селскостопански политики, които защитават дребните земеделски производители от колебанията на пазара. Това означава: създаване на системи за подпомагане на обучението на младите фермери; подкрепа на местните индустрии; обществена подкрепа за доходите на земеделските производители. Френските, американските и африканските интереси са специфични и в много отношения са различни. За това трябва да се чуе международният глас на земеделските производители, които могат да спечелят от сътрудничество в подкрепа на устойчивата продоволствена сигурност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.