1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ситуацията в Германия по отношение производството на мляко е на върха на кипенето

Ситуацията в Германия по отношение производството на мляко е на върха на кипенето

Очаква се фалит на 30% от фермите

В гр. Сливен, по инициатива на Националния съюз на говедовъдите в България се проведе среща с екип на немски проект за практика и работа в немски говедовъдни ферми. От страна на съюза присъстваха Панайот Тодоров - съпредседател на съюза и Михаил Михайлов - изпълнителен директор. Всъщност, това беше продължение на разговора на председателя Никола Ангелов по отношение квалификацията на нашите млади говедовъди с представителите на проекта. От страна на немския проект присъстваха Сузане Ринге - социолог, Бетина Винер - директор на института по социални изследвания в Хале, Ралф Хегел - фермер, при който голяма част от работещите младежи са на практика и Диана Трайкова - от институт в Хале.

Във връзка с изключително тежката ситуация в млечното говедовъдство у нас проведохме и разговор с фермера г-н Хегел. В момента кооператива, който оглавява г-н  Хегел стопанисва 60 000 декара земя, като основните култури са пшеница, царевица, грах - 7800 дка, цвекло - 5000 дка, рапица - 5900 дка, хмел - 440 дка и  10 дка – лозя. Животните са 2400 свине-майки за угояване, 1196 крави и общо 3703 говеда и 970 овце от породата меринолангволе, но поради липса на гледач тази година вече са 500 бр. Постиженията в  говедовъдството са впечатляващи. През 2007 г. средната млечност е била 8275 кг за да стигне 10400 кг през 2012 г. за 2013 г.   е постигната млечност от 10077 кг. Приходите се измерват годишно на 10 млн. евро от свиневъдството и 5,5 млн. евро  от говедовъдството. 

В кооператива работят около 200 човека, като базата се използва и за обучение на млади фермери и животновъди. Кооперирането е първото което са направили в очакването на падането на млечните квоти. Фермата е съоръжена с ново оборудване по отношение на храненето и доенето. Наистина по-скъпа, но изискваща по-малка намеса на човека, защото и в Германия миграцията от селата е голяма и в момента там с превес е генерацията на 40 годишните, младите ги няма. На въпросът ни за субсидиите, ни бе отговорено, че получават на хектар по 26 евро но за глава животно не се получава нищо с изключение, тези които са по програмите за екология. Разбира се в полза на фермерите е уреден въпроса с акциза на горивата, също сроковете в които се получават субсидиите и кредитите са с по-нисък лихвен процент и със срок 10 години.

Не са получавали никакви помощи по отношение ембаргото към Русия. Независимо от това, ситуацията в Германия по отношение производството на мляко е на върха на кипенето. Цената на млякото от 42 цента през миналата година сега вече е 32 цента при себестойност 30 цента. В Германия се очаква фалит на 30% от фермите, но в същото време и увеличение на общото производство с 5%. С други думи готвят се за увеличаване на производството с по-малка печалба. Все пак в Германия държавата е използвала всичките си „лостове” за създаване благоприятна среда за развитие на говедовъдството- ниско лихвени и дългосрочни кредити, гориво без акциз, получаване субсидиите в казания ден и час, растителни масла е непозната дума, ниска ставка на ДДС, възпитание да се консумира родното производство, икономически анализи за бъдещото развитие на отрасъла и др.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.