1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Слаб ръст на производството в ЕС през 2021 г.

Слаб ръст на производството в ЕС през 2021 г.

Отглеждането на протеинови култури в Европейския съюз все още не получава достатъчна подкрепа и не може да развие своя потенциал. Такава е оценката на Европейската комисия, която за тази година очаква слаб ръст на реколтата.
 
Площите, заделени в Европейския съюз за бобови култури като фуражен грах, соя и бакла, през настоящата година са разширени с 3 процента до 2 и половина милиона хектара. Това е най-голямата площ от четири години насам, но развитието е под необходимото ниво, коментират експерти. На най-голяма популярност продължава да се радва соята, която през 2021-а е засята на 965 хиляди хектара, или с 3% повече от миналата година, и заема 40 на сто от общата площ. На второ място по площ е фуражният грах. За тази култура фермерите в Съюза са предвидили 866 хиляди хектара, което е с над 3 на сто над миналогодишните площи. С около 3 процента са се увеличили и земите, засети с бакла.
 
В резултат на увеличените площи експертите очакват и по-голяма реколта, но тя ще зависи до голяма степен от метеорологичните условия през следващите седмици. Към днешна дата прогнозите са за 10 процента повече соя, т.е. три милиона тона. При граха увеличението е с 6 на сто до 2 милиона тона, а за баклата се предвиждат общо милион и 200 хиляди тона, колкото и през миналата година. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.