1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Слабо производство на вино във Франция

Слабо производство на вино във Франция

Прогнозираният резултат остава дори под рекордно слабите стойности от 1991 и 2017 година

Тази година производството на вино във Франция ще бъде значително по-малко в сравнение с 2020-та. Това става ясно от най-новата прогноза на статистическата служба към министерството на земеделието.
 
Към днешна дата експертите очакват общото количество да бъде между 32 и 35 милиона хектолитра, което е с 24 до 30% под миналогодишното производство. Средното количество за периода от 2016 до 2020 година е съответно с 19 до 26 на сто по-голямо.
 
Прогнозираният резултат остава дори под рекордно слабите стойности от 1991 и 2017 година и ще бъде на нивото от 1977-а. Тогава за лошата реколта допринесоха пролетни слани и обилни дъждове през лятото. Подобна е ситуацията и тази година, посочват статистиците.
 
От сланите през април бяха засегнати почти всички винарски региони в страната. Освен това на много места по време на цъфтежа на лозята времето беше прекалено хладно и влажно. В резултат се стигна до окапване на цветовете и на гроздовете, а там, където те все пак се задържаха, не се развиха правилно. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.