1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. След 6 месеца се очаква първото сирене по БДС

След 6 месеца се очаква първото сирене по БДС

На 15 август се очаква да бъде публикуван националният стандарт за сиренето

На 15 август се очаква да бъде публикуван националният стандарт за сиренето, а документът за киселото мляко от месец вече е в сила. На пазара обаче кисело мляко по БДС все още няма. За появата на традиционното сирене ще трябва да почакаме около половин година, докато се появи на щандовете, съобщи Regal.bg.

Българинът иска истинска храна. В последно време за срам и резил на нашите производители мнозина отскачат до съседна Сърбия, за да си напазаруват качествени млечни и месни продукти. Следователно новите храни, макар и по-скъпи, ще запълнят една голяма ниша.
Оказва се обаче, че пазарът не е готов за тяхната поява.

От 1999 г. стандартите у нас не са задължителни. Държавни стандарти също няма. Те се наричат национални, а абревиатурата БДС е запазена, за да има приемственост. 

Волните изпълнения на производителите обаче свършват в момента, когато заявят, че ще следват стандарта. Оттук нататък те трябва да спазват строги правила, като, разбира се, всичко започва от покупката на документацията. Цената на стандарта за киселото млякото е 32,40 лв. Очаква се да бъде приблизително толкова и за сиренето. Следващата стъпка е организация на производството според новите изисквания.

Стандартът регламентира всичко - от най-малките детайли в технологичния процес до аромата, вкуса и разфасовката на продукта. Готовият продукт обаче не може да бъде пуснат веднага на пазара. Той трябва да мине през задължителна оценка на съответствието, която ще установи дали всичко е по правилата. Как иначе ще сме сигурни, че не ни продават скъпи ментета?

И тук точно идват проблемите. Оказва се, че стандарти има, но все още няма фирми, които да извършат въпросната оценка за съответствие. Сега, ако някой иска да произвежда кисело мляко по БДС 12-2010, трябва да оцени продукта си в друга държава от ЕС, например Гърция. Но това значително ще вдигне разходите.

Вероятно скоро ще има родни сертифициращи организации. Но те не могат да бъдат създадени със заповед на земеделския министър.

Нужно е някой да иска да се занимава с подобна дейност, след което да получи картбланш от Българската служба по акредитация. Освен това играчите трябва да бъдат поне няколко. Иначе всеки монополист, независимо дали той е държавен или частен, ще диктува цените и въпросната оценка на съответствието ще се превърне в инструмент за рекет.

Достатъчно е да си припомним сагата с производителите на асансьори в близкото минало. Първоначално на пазара имаше само една сертифицираща фирма, която поиска 30 пъти по-високи цени за изпитвания, отколкото в ЕС. В момента има 7-8 организации и пазарът е регулиран.

Това ще трябва да се случи и по отношение на сиренето и млякото, за да не останем само с хубавите стандарти, по които никой няма да иска да работи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.