1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. След тежката зима почти всички посеви с маслодайна рапица в Шуменска област са пропаднали

След тежката зима почти всички посеви с маслодайна рапица в Шуменска област са пропаднали

Няма сериозни проблеми по отношение на останалите есенни култури

След тежката зима почти всички посеви с маслодайна рапица в Шуменска област са пропаднали, съобщи Анета Пенчева - директор на Областна дирекция „Земеделие", цитирана от Дарик радио.

От засетите общо 93 067 дка с рапица в региона са измръзнали 72 051 дка, от което следва, че почти цялата реколта от тази култура в Шуменско е унищожена.

Комплекс от неблагоприятни климатични условия е причина за пропадането на посевите. Според Пенчева проблемите са започнали още през есента заради липсата на достатъчно количество валежи, а прекалено ниските температури през зимата допълнително са усложнили ситуацията.

100 лв. на декар са загубите за земеделците за обслужването на засетите с рапица площи, но заради пропадналата реколта сега производителите няма да реализират и печалби от продукцията. Анета Пенчева заяви, че подобно измръзване на рапицата, въпреки че тя е капризна култура, не е имало от години. По думите й, по-голямата част от нивите с рапица вече са обработени и се засяват с пролетни култури.  

Анета Пенчева допълни, че няма сериозни проблеми по отношение на останалите есенни култури - като зърно и ечемик. Според нея обаче тазгодишната реколта ще е по-слаба от предходните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.