1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Служители от ДФЗ се срещнаха с животновъди и кметове на населени места в община Царево

Служители от ДФЗ се срещнаха с животновъди и кметове на населени места в община Царево

В много кратки срокове ще започне изплащането на компенсации за изхранването на животните на регистрираните земеделски производители

Служители от Държавен фонд „Земеделие” се срещнаха днес в Царево с животновъди и кметове на населени места в общината, за да разяснят схемата за изплащане на обезщетения на стопаните, чиито животни са били на отборно хранене заради карантинния период във връзка с шапа. Това съобщиха от пресцентъра на община Царево.

Срещата откри кметът Петко Арнаудов. Павлина Ангелова от ДФ „Земеделие”- Бургас разясни ситуацията пред животновъдите. Съгласно взето решение на Управителния съвет на фонда във вторник в много кратки срокове ще започне изплащането на компенсации за изхранването на животните на регистрираните земеделски производители, в случая само за тримесечния карантинен период. Според това решение се дава възможност да бъдат подпомогнати всички стопани, чиито животни попадат в карантинната зона. Средствата са от националния бюджет и ще се изплащат по схема от ЕС по ставки за съответните видове животни.

За периода от 90 дни за един брой животно ставките са следните: за крава – 369 лв., юница или малко теле от 1 до 2 години – 261 лв., теле до 1 г.- 126 лв., бик-405 лв., биволица -396 лв., малаче-144 лв., биволски бик -432 лв., овца майка-54 лв., коч/пръч-63 лв., шиле над 6 месеца-45 лв., агнета/ярета -22,50 лв., свине майки- 198 лв., прасета за угояване- 108 лв.

От ДФ „Земеделие” имат готовност да изплатят обезщетенията на всички стопани и за да ги облекчат, са предвидили изнесени работни места в трите засегнати общини. Служителите от ДФ „Земеделие” ще са в Царево до сряда. От стопаните се изисква да подадат заявления в общинската земеделска служба и да представят разплащателна банкова сметка, ако имат такава. За тези, които нямат, ще им бъдат открити служебни банкови сметки в ОББ.

Към момента се предоставят средства само на регистрирани земеделски производители, но се търси решение за изплащане на обезщетения за изхранването на животните през карантинния период и на нерегистрираните. За да получат средствата обаче, те ще трябва да се регистрират.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.