1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Собствениците разпродават ниви до 10 дка

Собствениците разпродават ниви до 10 дка

Средствата се използват за покупка на друг имот, лечение или пътуване в чужбина

На пазара на земеделска земя преобладават сделките за по-малки парцели – до 10 дка. Собствениците и наследниците ги разпродават за покриване на спешни разходи за лечение или заминаване в чужбина. Това отчетоха от компанията за купуване и наемане на ниви „Агрион”. Сделките със земя се превръщат и в алтернатива на тегленето на кредити или постъпленията се ползват за плащане на стари дългове.  Друга причина за продажбата на ниви е липсата на възможности или желание от страна на собственика да се занимава с управление и обработване на земята. Част от собствениците продават земята си и при спорове с роднини, отчетоха експертите.

„Агрион” е българско дружество, което за една година откри 24 офиса в цялата страна. Компанията е първата, която инвестира в развитието на професионална мрежа от търговски точки. Плановете й включват откриването на нови офиси и пускането на още услуги, свързани с нуждите на собствениците и наследниците през 2016 г.

Най-честата услуга, която са ползвали клиентите й е безплатната справка за цената на земята. За една година от нея са се възползвали над 100 000 души. Именно разпокъсаността на земеделските активи е една от сериозните трудност пред развитието и инвестициите в модерното земеделие. Когато имотът е неокрупнен, няма изградени напоителни съоръжения, цената му намалява, посочиха експертите.

Когато става въпрос за управление собствениците предпочитат да отдадат парцелите под аренда – в кооперация или на частни арендатори. Забелязва се и известно увеличаване на дела на краткосрочните едногодишни договори за наем за сметка на по-дългосрочните  - над 5 години. „Хората осъзнават, че дългосрочното обвързване, не им гарантира желаната доходност, а по-краткосрочните договори за аренда дават гъвкавост на следващата година да се предоговорят по-добри условия”, коментираха от „Агрион”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.