1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Спад на производството на захарно цвекло в ЕС прогнозират анализатори

Спад на производството на захарно цвекло в ЕС прогнозират анализатори

Актуалното ниво на цените не покрива разходите на фермерите

Спад на производството на захарно цвекло в Европейския съюз през следващия сезон прогнозират френски и холандски анализатори. Като основна причина те посочват по-атрактивните цени за зърнени култури, които ще накарат много стопани да се пренасочат към пшеницата, царевицата и ечемика.

В същото време преработвателите на захарно цвекло не могат да гарантират на доставчиците си добри цени, тъй като през последните няколко месеца котировките на международните борси непрекъснато поевтиняват. В момента в Ню Йорк октомврийските фючърси за сурова захар струват 210 евро за тон, с 28 процента под цената от началото на годината. Засега най-ниската цена беше регистрирана в края на юли – 198 евро за тон. Подобен спад има и на борсата в Лондон, където тон бяла захар за доставка през октомври сега струва 283 евро, със 17 на сто под януарската цена.

Актуалното ниво на цените не покрива разходите на фермерите, отглеждащи захарно цвекло, посочват експертите. Ситуацията ще се влоши още повече, ако стопаните действително намалят площите за следващата кампания, гласят прогнозите.

Основната причина за натиска върху цените на захарта е голямото предлагане на суровина през настоящата и през следващата година. Голям принос за това има Индия, където се очаква рекордна реколта. Според изчисленията на индийската браншова организация количеството ще достигне 35,5 милиона тона, или 2,3 милиона тона повече от изтеклата стопанска година. Така азиатската страна най-вероятно ще измести Бразилия от първото място в класацията на най-големите производители на захар в света.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.