1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Спад на световната реколта от портокали

Спад на световната реколта от портокали

Особено драматична е ситуацията в Европейския съюз

През сезон 2022/23-та световната реколта от портокали ще се свие с над 5%, като най-голям спад има в Съединените щати и Европа. Това доведе до рекордни цени на концентрата от портокалов сок.
 
Повечето държави, които отглеждат портокали върху големи площи, съобщават за слаби реколти. Спад с над 1% има в Бразилия, която е най-големият производител.
С малък ръст могат да се похвалят само няколко държави, сред които Египет, Република Южна Африка и Чили. Този плюс не може да компенсира слабите резултати, особено в северното полукълбо.
 
Особено драматична е ситуацията в Европейския съюз, където реколтата е с 13 на сто по-малка, отколкото през предходната година и достига 6 милиона тона. С най-голям спад са Италия и Испания, където сушата през миналата година нанесе големи щети на насажденията. 
 
От земеделското министерство във Вашингтон изчисляват, че американската реколта ще намалее с над 26% до около два милиона тона. Основната причина е заболяване по дръвчетата, към което се добавят и щетите, нанесени от урагани, преминали през Флорида, щатът с най-голямо производство. Реколтата през този сезон ще бъде най-малката от 56 години насам.
В резултат на намаленото предлагане ще се свие и производството на портокалов сок. Очаква се то да падне с 9 на сто спрямо миналата година. В следствие на това развитие цените на концентрата на борсата в Ню Йорк са на рекордни нива - с 65% по-високи, отколкото преди година по това време. 
 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.