1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Спад в световното производство на зехтин, прогнозират експерти

Спад в световното производство на зехтин, прогнозират експерти

Сухото време през септември и октомври се е отразило зле на реколтата

Спад в световното производство на зехтин, прогнозират експерти. Според американското земеделско министерство то ще достигне около 3 милиона тона, или с 8 процента по-малко, отколкото през изминалия стопански сезон.

Причина за намаления добив са неблагоприятните климатични условия в страни като Испания, Италия и Гърция, които са сред най-големите производители на зехтин в света. Сухото време през септември и октомври се е отразило зле на реколтата, към това се добавят и различни болести и вредители, особено в Италия и Гърция.

За целия Европейски съюз анализаторите от Вашингтон очакват продукция от общо 2 милиона тона, след 2,3 милиона тона през предишния сезон. Тази прогноза се потвърждава и от КОПА и КОДЖЕКА, откъдето очакват спад от 10 процента в сравнение с миналата година.

В същото време цените на зехтина ще останат стабилни, смятат експертите от американското агроведомство, тъй като добрата реколта през 2015/16-та е компенсирала по-лошите резултати от година по-рано. Към края на настоящия сезон световните запаси ще бъдат около 400 хиляди тона, т.е. с 85 хиляди тона по-малки от миналия сезон.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.