1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Спор за неправомерно ползване на ниви за пасища в Кюстендилско

Спор за неправомерно ползване на ниви за пасища в Кюстендилско

Снимка:

В последните години животновъдите ползват земите, които не се обработват от собствениците

Животновъди в село Ресилово, Кюстендилско се оплакват, че няма къде да пасат животните си, защото всички ливади в района се обработват за реколта. Земеделците пък смятат, че овчарите неправомерно ползвали нивите за пасища.

В последните години животновъдите ползват земите, които не се обработват от собствениците. Те ги декларират като пасища в общинската служба по земеделие и получават субсидия от Европейския съюз. За същите площи обаче кандидатстват и земеделците.

Според един от собствениците на земи в Ресилово, животновъдите неправомерно са използвали местата за пасища, тъй като собствеността не е тяхна, а получават евросредства за нея „Хората не знаят, че техните ниви са декларирани като пасища, не получават нищо“, коментира един от засегнатите земеделци пред bTV.

С общо 5 млн. лева ще бъдат финансирани българските земеделци през тази година. Селскостопанските производители ще могат да се възползват от два вида кредити - оборотни и инвестиционни. Програмата е част от подписаното споразумение между Пощенска банка и Българската банка за развитие (ББР) за целево финансиране на селскостопански производители.

Животновъдите пък се сдобиха с финаниране в размер на общо 15 млн. лева по програмата за хуманно отношение към свине и птици. По схемата de minimis за изхранване на преживни животни през 2014 г. вече са сключени близо 4 хил. договора.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.