1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Спорaзумение между ЕС и Меркосур може да коства милиарди за фермерите

Спорaзумение между ЕС и Меркосур може да коства милиарди за фермерите

Европейските фермери могат да загубят над 3 млрд. евро годишни приходи до 2020 г., ако бъде постигнато споразумение за свободна търговия

Европейските фермери могат да загубят над 3 млрд. евро годишни приходи до 2020 г., ако бъде постигнато споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и Държавите от Южноамериканския общ пазар (Меркосур), съобщава Ройтерс, позовавайки се на изследване, разработено за Европейската комисия.

Най-големи ще бъдат загубите за производителите на говеждо месо от Ирландия, Великобритания и Франция. Те ще бъдат засегнати от вноса от Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай, който се очаква да нарасне с 200 000 тона годишно.

Миналата година ЕС и Меркосур възобновиха преговорите, "замразени" от 2004 г. и целящи създаване на най-голямата в света зона за свободна търговия с население от 750 милиона души и търговия на стоки и услуги за 84 млрд. евро (124,6 млрд. д.) към 2010 година.

Преговарящите се надяват, че споразумението ще бъде постигнато по-късно тази година.

Преговорите обаче срещат силна съпротива от правителствата на страни като Франция и Ирландия, където селскостопанските производители предупредиха, че увеличаването на вноса на евтини храни от Южна Америка може да доведе до фалит множество европейски фермери.

В европейския земеделски сектор могат да бъдат загубени до 33 000 работни места, се отбелязва в проучването на европейския изследователски център Джей Ар Си.

Производството на говеждо месо в ЕС до 2020 г. ще намалява с над 150 000 тона годишно, като производствените цени на месото ще се понижат с близо 8 процента, прогнозират експертите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.