1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Средната месечна заплата на овчарите в Смолянско е от 500 до 1000 лв.

Средната месечна заплата на овчарите в Смолянско е от 500 до 1000 лв.

Тази година най-ниската цена за паша е от 4 до 6 лв. на овца за месец

От 500 до 1000 лв. е средната месечна заплата на овчарите в Смолянско, предаде Агенция "Фокус". Месечното възнаграждение на овчарите се определя според броя на овцете, които те отглеждат. Тази година най-ниската цена за паша е от 4 до 6 лв. на овца за месец, като по-висока е цената около овчарниците в града.

По-ниски са цените в селата. Средно в едно стадо има по 120 овце, но има и такива с по над 200. Овчарите нямат почти никакви разходи, тъй като задължение на собствениците на овцете е да осигуряват храна три пъти на ден, както и храна за кучетата. Отделно се събират пари, които осигуряват фуража за овцете и нужните консумативи за отглеждането им през лятото.

Овчарят е ангажиран с работа максимум седем месеца в годината – от месец май до края на ноември. Хубавото на професията е, че липсват началници, няма вреден шум, работи се на чист въздух и спокойствие. Отрицателните страни са ранното ставане - обикновено в 5.30 часа и доенето на овцете, което в Родопите се осъществява 100% ръчно. За седем месеца овчарят няма нито един почивен ден, а често се налага да спи около обора, където условията са много по-лоши от дома. Често овчарите се прибират мокри, тъй като при дъжд няма къде да се скрият. За разлика от полето, овчарската професия в планината е много по-опасна, особено в последните години. Освен от вълците, овчарите вече се пазят и от мечки, които често нападат стадата.

Овчарите край Смолян одобряват позицията на премиера, че в момента има свободни работни места за овчари. По думите им младото поколение няма никакъв интерес към професията. За това говори и средната възраст на практикуващите, която е над 60 години. Според тях в овчарлъка има пари и перспектива, стига на човек да му се работи. Все по-трудно се намират овчари, което е причина в някои села да ликвидират овцевъдството. Благодарение на субсидиите обаче все повече предприемачи от региона инвестират в стада, като търсят постоянно работна ръка. Почти няма обезлюдено село, в което инвеститори да не са докарали стадо, възползвайки се от свободните и безплатни ливади за паша.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.