1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Средните добиви от житни култури в Ямболско са по-високи от миналата година

Средните добиви от житни култури в Ямболско са по-високи от миналата година

Близо 35 хиляди тона е общата продукция за региона

Стопаните от Ямболска област приключват с прибирането на есенните култури. Средните добиви след жътвата на пшеница, ечемик и маслодайна рапица са по-високи в сравнение с миналогодишната кампания.

Дългата суша в региона през пролетта не попречи на развитието на зърнено-житните култури, каквито опасения се появиха преди месеци. Много добри резултати се отчитат и в прибирането на рапицата, където средните добиви до момента са най-високите за последните три стопански години. Ечемикът и рапицата вече са ожънати почти навсякъде в региона, останали са само малки масиви в общините Тунджа и Болярово. Реколтирани, според последните данни, са и 74 на сто от площите, засети с пшеница.

Близо 35 хиляди тона е общата продукция за региона в жътвата на ечемика, най-високи средни добиви - 540 килограма от декар, са постигнали стопаните, регистрирани в областния град. На 41 хиляди тона възлиза общото производство на маслодайна рапица в Ямболска област. Вече са факт и първите сделки на пазара.

Очаква се кампанията по прибирането на есенните култури в региона да приключи навсякъде до края на месец юли. В същото време някои от стопаните започват реколтирането на кориандъра и нахута, но тези кулури не са така широко представени в Ямболския край.

Автор:  Валентин Вълчев

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.