1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Средно между 30 и 60% е редуциран добивът от лозята в Пазарджишко

Средно между 30 и 60% е редуциран добивът от лозята в Пазарджишко

Снимка:

Тази година е имало много случаи на стафидиране на зърната

В Пазарджишко почти не са останали необрани лозя заради по-ранното зреене на гроздето тази година, каза директорът на Опитната станция по лозарство в Септември Надя Танева, цитирана от радио „Фокус”.

"Сортове като каберне и мавруд, които традиционно се берат през втората половина на месец октомври или през първото десетдневие, тази година масово бяха прибрани още до края на месец септември, дори на места и по-рано", каза още Танева. Причините отново са топлото време и засушаването, които доведоха до това гроздето да се рони поради стафидиране. Стопаните не можеха да си позволят да оставят плодовете, тъй като от тях вече повече можеше да се губи, отколкото да се очаква да се възстанови процесът и зърната да едреят и да се изпълват. За повечето масиви в областта гроздоберът приключи преди около две седмици. Тези, които имат собствени изби, по някакъв начин разсрочват брането, за да могат да преработват. Но тези, които отиват на пазара и продават гроздето, със сигурност вече са го предали, коментира още специалистът.

"Средно между 30 и 60% е редуциран добивът от лозята в Пазарджишко тази година. Най-лошо беше качеството на десертното грозде, което имаше и много влошен вид – с дребни и неравномерни зърна, и малки пъшки. Тези сортове бяха запазени от болести и неприятели, но с много влошен търговски вид, причина, за което е основно сушата", коментира Надя Танева. По отношението на натрупването на захари, което е важен признак, можем да кажем, че беритбената зрялост достигна с 20 дни по-рано, тоест - бяха натрупани достатъчно захари. За съотношението между захари и киселини, което е важно при производството на съответния тип вина, повече могат да кажат винопроизводителите, защото те правят тези анализи.

Директорът на Опитната станция добави, че тази година е имало много случаи на стафидиране на зърната. Такова имаше и при памидите, по-малко, но също се наблюдаваше и при някои от по-късните винени сортове – каберне, мавруд, мерло, като става дума за грозде, отглеждано при неполивни условия. При десертните сортове, които зреят през август и началото на септември, стафидирането беше също силно изразено. Това рефлектира върху добива и при нас тази година добивите са с над 50% по-малко сумарно. При отделни сортове, например при „Брестовица”, са 70% по-малко, а при винените – около 40% по-малко от декар, каза също Надя Танева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.