1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Средно по 36,7 цента са получавали европейските млекопроизводители за килограм суровина през септември тази година

Средно по 36,7 цента са получавали европейските млекопроизводители за килограм суровина през септември тази година

Експертите очакват, че цените ще продължат да растат и през следващите два-три месецa

Средно по 36,7 цента са получавали европейските млекопроизводители за килограм суровина през септември тази година. Покачването на изкупните цени е пето поред. В сравнение с миналата година цените сега са с 8 цента и половина по-високи.

Всеки месец Холандският съюз на млекопроизводителите изготвя статистика на изкупните цени, плащани от 15-те най-големи европейски мандри за стандартно мляко с 4,2 процента мазнини и 3,4 процента протеини. За да влязат в изчисленията, фермерите трябва да имат годишни доставки от минимум 500 хиляди килограма.

Експертите очакват, че цените ще продължат да растат и през следващите два-три месеца, но след това ще достигнат своя пик. Прогнозата се основава на факта, че някои от водещите млекопреработватели в Дания, Германия и Холандия не са вдигнали цените през септември, въпреки голямото търсене на масло и пълномаслено мляко.

Причина за тази тенденция са нарасналите доставки. По данни на Европейската комисия всички големи млекопроизводители са увеличили количествата, най-вече Ирландия, Полша и Италия. Ръст, но в по-малки размери, е регистриран и в Германия, Франция и Холандия. Подобна е ситуацията и на световните пазари, което прави по-високите изкупни цени през новата година по-малко вероятни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.