1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Срив на зърнения пазар отчитат зърнопроизводители от Добруджа

Срив на зърнения пазар отчитат зърнопроизводители от Добруджа

Снимка:

С 20-25% са по-ниски добивите от пшеница в Добричка област

448 кг от декар е средният добив от пшеница в Добричка област, сочат данните на земеделската служба. До момента са пожънати малко над 20% от засетите през есента 1 млн. 184 хил. дка. Най-високи са добивите в община Добричка, където се прибират по 526 кг от декар, а най-ниски – в община Крушари – 360 кг от декар. В четири от осемте добруджански общини ечемикът вече е ожънат при среден добив от почти 400 кг от декар.

Проблем при прибирането на хлебното зърно се оказват поройните дъждове преди броени дни. В Добричка област се изсипаха от 60 до 120 литра дъжд на кв. м и това затруднява жътвата оттук нататък. Според Иван Йорданов, председател на ЗК „Приморец“ в село Тюленово, валежите няма да се отразят на качеството на пшеницата. През тази година в кооперацията отчитат с 20-25% по-ниски добиви в сравнение с миналата година. От 1100 дка с ечемик Иван Йорданов е прибрал малко над 500 кг среден добив, докато през лятото на 2012 г. – до 630 кг от декар. Резултатите при пшеницата сега са същите.

По-сериозен проблем както за земеделската кооперация в Тюленово, така и за фермерите от цяла Добруджа се оказва ситуацията на зърнения пазар. Подобен срив от над 100 лева за тон зърно не се е случвал през последните десетилетия, коментират те. В момента търговците дават по 330 лева за тон ечемик, докато през миналата година ЗК „Приморец“ е търгувала ечемичното зърно за 435-450 лева за тон. Сега цената на пшеницата се е сринала до 300-310 лева за тон, докато само преди година е била по 450 лева за тон. Като една от причините за подобен драстичен спад Иван Йорданов посочва очакваната добра реколта в страните от Черноморския басейн /Русия и Украйна/, които са сериозни участници на пазара. Надежда за производителите дават пролетните култури. В момента състоянието на посевите от царевица и слънчоглед в кооперацията в Тюленово е отлично и още един дъжд ще гарантира добри добиви наесен.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.