1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Срокът за подаване на заявление за ползване на земеделски имоти изтича

Срокът за подаване на заявление за ползване на земеделски имоти изтича

Снимка:

Тези собственици, които не обработват земите си, нямат задължение да подават декларации

До 31 юли, вторник, е срокът, в който трябва да се подадат в съответните служби по земеделие по общини заявления за ползване на земеделски имоти. Това каза пред радио „Фокус” директорът на областната служба по земеделие Лидия Станкова.

По думите й, Бургаска област е изцяло земеделска област и във всяка една община от региона може да се сключи споразумение за ползване, там където има заявен интерес, а засега такъв има в общините Айтос, Камено, Карнобат, Сунгурларе и Руен. Станкова обясни стъпките, които трябва да извървят както самите стопани на имоти, така и тези, които искат да ги обработват.

„Масиви за ползване на земеделски земи се създават по споразумение между собственици или ползватели. В резултат на сключено споразумение за ползване на дадена земеделска земя в землище, се постигат повече от една цели – предотвратява се неправомерното ползване на имоти, чийто собственици не ги обработват, а възможността за ползването на такива имоти е обвързана със задължение за плащане на това ползване. От друга страна се дава възможност на земеделските стопани, собственици или ползватели, които желаят да се занимават със земеделие, да обработват земите в землището уедрено. В резултат на сключените споразумения, на практика се прекратява или намаля неправомерното ползване на имоти, т. нар. бели петна, а собствениците на тези имоти имат реална възможност да получат стойността на средното рентно плащане, което се изчислява за съответното землище за всяка стопанска година от общината по местонахождение на имота”, обясни директорът на областната земеделска служба.

Споразумението се сключва за една стопанска година - от 1 октомври до 1 октомври следващата година, и обхваща земеделските земи от едно землище. Ако собствениците желаят сами да обработват земята си, то трябва да подадат декларация също до 31 юли, в която да посочат начина на трайно ползване на имотите или да заявят желание за формиране на масиви за ползване.

Тези собственици, които не обработват земите си, нямат задължение да подават декларации, като техните имоти се разпределят за ползване и те получават дължимото си рентно плащане от общината. Това по никакъв начин не засяга правото им на собственост. До 30 август е срокът за сключване на доброволни споразумения. Станкова обясни още, че когато собствениците и ползвателите не успят да се споразумеят, се пристъпва към служебно разпределение на ползването.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.