1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. "Стандарт": Ваучерът за гориво защитен като бандерол

"Стандарт": Ваучерът за гориво защитен като бандерол

Холограма, воден знак и цветни надписи са три от защитите върху документа

Ваучерите за евтино гориво, с които фермерите зареждат дизел за селскостопанските си машини, са със специални знаци срещу фалшификация като бандеролите. Холограма, воден знак и цветни надписи са три от защитите върху документа. Останалите според финансовото и земеделското министерство са класифицирана информация, пише "Стандарт".

Според наредбата, по която се възстановява акцизът върху горивата за земеделските стопани, ваучерите трябва да имат поне седем способа на защита. Тези, които не са видими с просто око, ще бъдат подробно разяснени на данъчните складове и бензиностанциите, уверяват от министерството на финансите. Вече са изпратени и инструкции до бензиностанциите как да осребряват ваучерите на фермерите.

Ваучерът се състои от три части - А, Б и В. Част А и Б се дават на земеделския производител, а част В остава в общинските служби по земеделие. Когато фермерът зарежда гориво, той дава част А на бензиностанцията или данъчния склад. Срещу това получава отстъпка от акциза върху зареденото гориво, равна на сумата, посочена върху ваучера.

Част Б от ценната книга остава у стопанина и се съхранява 5 години заедно с фактурата за горивото. Бензиностанциите, които не са регистрирани по Закона за акцизите и данъчните складове, могат да осребрят ваучера си единствено като го заменят за гориво, купено от регистрирани по този закон данъчни складове. Те пък приспадат сумата от ваучера от дължимия акциз по акцизната си декларация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.