1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Стандарти за производство на храни без ГМО

Стандарти за производство на храни без ГМО

Отсъствието на ГМО става все по-важно за потребителите в Европа

Стандарти за производство на храни без ГМО. Те са разработени от експерти от 15 страни след едногодишно обсъждане. Някои от стандартите в Дунавския регион са разработени на базата на вече успешно реализирани правила в Австрия, Германия и Словения.

Стандартите ще се прилагат за храни на растителна основа, но също така и за продукти от животински произход. Става дума за използването на фуражи, които съдържат соя и трябва да бъдат свободни от ГМО. Всяка година в Европа се внасят около 40 милиона тона соя и соев шрот. Експертите отбелязват, че отсъствието на ГМО става все по-важно за потребителите в Европа. Това мотивира компаниите да използват производствени практики в отговор на тенденцията. Асоциация „Дунавска соя“ ще извършва строг контрол върху фуражи и преработени изделия. Предвиден е и етикет за качество.
Разработването на стандартите е подкрепено от проекта "Соя без ГМО в Дунавския регион“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.