1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Стимулират земеделието в Северна Корея

Стимулират земеделието в Северна Корея

Снимка:

Страната планира да позволи на фермерите да задържат повече от продукцията за себе си

Северна Корея планира да позволи на фермерите да задържат повече от продукцията за себе си в опит да стимулира земеделието, съобщи агенция Reuters, позовавайки се на анонимни източници, запознати с намерението. Мярката би могла да увеличи проозводството, да помогне за овладяването на покачващите се цени и за справяне с глада.

Планът за либерализиране на земеделието на новия севернокорейски лидер Ким Чен Ун би могъл да прекрати практиката на ликвидиране на частното производство, която започна през 2005 г. под управлението на баща му Ким Чен Ир. След като пое властта, новият лидер на КНДР стана обект на спекулации, че обмисля реформи, за да стимулира икономиката.

"Селяните ще имат стимул да произвеждат повече храна. Те могат да задържат и да продават на пазара около 30 до 50% от реколтата си в зависимост от региона, в който живеят", казва един от източниците на Reuters. В момента по-голямата част от земеделската продукция се продава на правителството на цена, различна от пазарната.

Агенцията отбелязва, че няма как да потвърди информацията директно от властта в Пхенян, тъй като Северна Корея е една от най-затворените към външния свят държави. Въпреки това анонимният източник в миналото е доказал, че е надежден, като няколко дни преди ядрения тест през 2006 г. е съобщил за предстоящото му провеждане.

Плановете са появиха, след като на няколко уебсайта, поддържани от избягали севернокорейци, беше публикувано, че цената на ориза се е увеличила повече от два пъти от началото на юни до края на август.

Повишението на цените на ориза е провокирано от страх, че мерките всъщност може да се окажат наказателни, подобно на преоценяването на валутата през 2009 г., при което повечето спестявания на населението бяха иззети, отбелязва "Дневник".

Северна Корея преживя опустошителен глад през 90-те години на миналия век, от който икономиката й все още не се е възстановила. Една трета от населението е недохранено, според данни на ООН. КНДР се нужда от около 5 милиона тона зърно и картофи, за да изхрани хората, а от началото на 90-те годишната й реколта е около 3.5 – 4.7 милиона тона.

Експерти от Южна Корея смятат, че Севера отчаяно се нуждае от тор за увеличаване на продукцията в страната, където почвата страда от ерозия заради остарелите земеделски техники.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.