1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Столицата на фъстъка Садово посрещна майсторите на здравословни храни и напитки

Столицата на фъстъка Садово посрещна майсторите на здравословни храни и напитки

Стотици опитаха кафе от смокини и чипс от ягоди и моркови на втория Фестивал на еко- и биопроизводителите и арттворците

Община Садово, известна от векове със своето традиционно производство на плодове, зеленчуци и фъстъци, стана и столица на здравословното хранене. Градът за втори път е домакин на Фестивала на еко- и биопроизводителите и арттворците, който започна днес в рамките на празника на града 24 май. „Честваме го повече от 80 години, като в миналото местните хора са празнували на 11 май - Денят за почит на светите братя Кирил и Методий“, каза кметът на общината Димитър Здравков. Градоначалникът поздрави хората за празника, който започна с тържествен водосвет, отслужен от отец Борислав. На стадиона в града бе открит турнир по стрелба с лък, награди получиха изявени учители, ученици, читалищни дейци и спортисти. Сред официалните гости на празника бяха народният представител Георги Търновалийски и кметът на община Първомай Ангел Папазов, които разгледаха щандовете на изложителите на Фестивала на еко- и биопроизводителите и арттворците.

Кафе от смокини бе сред иновативните продукти, показани на феста. Приготвя се от смокини, отгледани в Родопите, и действа като натурален антиоксидант, имуностимулант и алкализатор. Интерес предизвикаха натуралните чипсове в комбинации от морков и цвекло и ябълки и цвекло. Всички изложители бяха заложили на здравословните храни и напитки, повечето от които са подходящи и за вегетарианци и вегани – сладки от семена и ядки, веган торти, напитки от бял бъз, крекери със семена, хляб с квас, вегетариански банички, салами и луканки, направени от растителни продукти.

Занаятчии и арттворци показаха ръчно изработени играчки и пантофи от плъст, керамични бижута, торбички от плат с български шевици, икони. Някои от изложителите предложиха семена и разсади от прави български сортове. И тази година във Фестивала на еко- и биопроизводителите и арттворците се включи и Институтът по растителни генетични ресурси “К. Малков” – Садово, който от години разработва български сортове пшеница, лимец, просо, сусам и фъстъци.

Фестивалът продължава до събота включително с детски работилнички, наречени „Децата – цветовете на дъгата“. „Така малките научават за пътя на хляба от нивата до трапезата, за кръговрата на зърното, как се меси и пече. Ще имат възможност да засеят семенца от най-древното зърно лимец и да направят свои хлебчета, които ще изпекат в подници на жив огън“, каза Нели Дакова, организатор на фестивала.  Програмата на феста през следващите дни включва лекции по природосъобразно земеделие, екообразование, размяна на семена.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.