1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Стопани: МЗХГ да подкрепи пиперопроизводството

Стопани: МЗХГ да подкрепи пиперопроизводството

17 Общо събрание на Асоциация „Български пипер“ се провежда този уикенд в град Хисаря

Държавата да подпомогне пиперопроизводителите, които продават продукцията си в българските преработвателни предприятия или я изнасят на външни пазари. Това настояване на бранша се анонсира по време на 17 Общо събрание на Асоциация „Български пипер“.  Причината – ниските изкупни цени на суровината и невъзможността на стопаните да оцелеят.  Пиперът средно се търгува за 65 стотинки за килограм – сума, която според производителите е недостатъчна за поркиване на разходите за отглеждане на културата. Именно ниската изкупна цена, високите разходи и липсата на работна ръка са довели до чувствително свиване на броя на заетите в отрасъла. 2018 година беше една от най-трудните за пиперопроизводителите, предвид неблагоприятното време, което сви с 20% реколтата.

Браншът се чувства още пренебегнат от политиките на Министерството на земеделието, храните и горите. Остро се разкритикува обвързаната подкрепа в зеленчукопроизводството. Както вече Агро ТВ съобщи браншовиците са категорични, че има мними стопани, които източват парите от подпомагането. Крайно недостатъчни са 4,6 милиона лева, заложени по обвързаната подкрепа за пипера, посочиха от браншовата асоциация. Те покриват около 6-7% от разходите за отглеждане на културата, коментира председателят Данчо Кощилаков, а вложените пари на декар варират от 1500 до 2000 лева. Браншовиците са предложили на земеделското министерство механизми за спиране на източването на парите по обвързаната подкрепа. Настояването е да бъде заделена и по-голяма сума за субсидии през тази година. Опасенията на браншовиците са, че ако не се обърне сериозно внимание на отрасъла, напълно възможно е след 10 години да няма български пипер, защото фермерите фалират. 

17 Общо събрание на Асоциация „Български пипер“ се провежда този уикенд в град Хисаря. На него браншът дискутира политиките и перспективите за развитие на сектора. На годишното събрание бяха представени още добри практики за отглеждане на културата. Водещи агрофирми направиха презентации с подробна информация за семена, торове, растителна защита и машини в помощ на стопаните.  Подробна информация за събитието очаквайте в предаванията на Агро ТВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.