1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Стопаните от селата Бисер и Лешниково трябва да заявят лично наводнените земеделски площи

Стопаните от селата Бисер и Лешниково трябва да заявят лично наводнените земеделски площи

Хората от засегнатите райони в община Харманли трябва да се явят в общинската земеделска служба, за да бъдат обезщетени

Хората от засегнатите райони в община Харманли трябва да се явят в общинската земеделска служба, за да заявят наводнените земеделски площи, заяви за радио „Фокус” областният управител на Хасково Ирена Узунова.

Тя посочи, че първите плащания за удавени животни са започнали още на четвъртия ден след бедствието, но процедурата по обезщетяване за наводнени земеделски земи се забавя, защото стопаните от селата Бисер и Лешниково трябва да се явят лично в общинската земеделска служба в Харманли.

„Срокът е до месец май, но хората са ангажирани вече с новата земеделска продукция и обработка на земите и не всички стопани са се явили в общинска земеделска служба, за да заявят унищожените земеделски площи. Ние се натъкнахме на земеделски площи, които бяха буквално шахматно поразени от водата. Затова се взе решение и за стопроцентово обезщетяване на стопаните на такива площи, а не процент само за засегнатите земеделски култури. Прие се, че обективно е невъзможно земеделските производители да разорат отново и да обработят площите.”

Ирина Узунова добави, че изцяло е приключило събарянето на 57-те негодни къщи в село Бисер, а следващата седмица ще приключи разчистването на дворовете на оцелелите къщи.

Узунова съобщи, че днес на сайта на областната администрация и на сайта на Българския червен кръст (БЧК) ще бъде качена публична покана да строителните фирми в България, които да дадат офертите си в следващите два дни. Тя посочи, че ще се търси срок за изпълнение три месеца и фирмите ще се класират според цената на офертите. Предложенията ще бъдат оценявани от Обществения съвет на БЧК, уточни Ирена Узунова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.